Drifting

Kontakt: Patric Hörberg

patric_hoerberg@hotmail.com 

Drifting är en actionfylld motorsport som har allt! Hastighet, däckrök, extrema bilar och starka profiler. Men till skillnad fran andra motorsporter är det även en bedömningssport.

Med en körteknik där föraren avsiktligt överstyr sin bil till den grad att framdäcken, oftast med helt galna hjulvinklar, pekar åt rakt motsatt håll från svängens riktning samtidigt som full kontroll behålls genom kurvorna är sporten en väldigt publikfriande och populär motorsport.

Ursprungligen kommer driftingen från den japanska motorsporten där Kunimitsu Takahashi var den främste skaparen av driftingtekniker på 1970-talet. Senare började Keiichi Tsuchiya, mer känd som the Drift King, träna drifting på de slingrande japanska bergsvägarna. Tekniken blev så populär bland åskådare och streetförare att det 1987 producerades en video med Tsuchiya. Den gjorde enorm succé och har inspirerat många av dagens driftingförare.

1988 kom det första eventet speciellt för drifting i Japan, D1 Grand Prix och 1996 hölls en av de första tävlingarna utomlands, på Willow Springs Raceway i USA, med bland annat Keiichi Tsuchiya, Kenji Okazaki och Rhys Millen.

Efter detta exploderade driftingen världen över och är fortfarande en av de snabbast växande motorsporterna.

Förare tävlar mot varandra genom en bana där drift (sladd) hela tiden måste bibehållas. Den som enligt bedömarna kan hålla den förutbestämda linjen, markerad med så kallade clippingpoints och zoner, snyggast, med mest fart, vinkel och närmast sin motståndare vinner.

Banan kan vara permanent eller tillfällig. Vanligast är att man kör på en motorbana eller del därav. Man kan även anordna mindre tävlingar på annan asfaltsplan, exempelvis en upplåten parkering eller flygfält. Tävlingarna bjuder på tuff körning som kräver 100% av både förare och bilar.

De största internationella serierna är D1 Grand Prix i Japan, Formula Drift i USA och Drift Masters European Championship i Europa för att nämna några.

Gatebil Swedish Drift Series är den högsta serien nationellt och innehar SM status.

Tävlingsbilarna har upp mot 1000 hk och körs på gränsen till vad som är möjligt. De allra flesta utövare bygger sina egna tävlingsbilar, vilket är ovanligt när man tävlar på den högsta nivån. Dessa förare besitter stora kunskaper både i garaget och bakom ratten.

SMK Sundsvall, Västra Vägen 105, 853 57 Sundsvall
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång